Statligt bidrag ger möjlighet till vattenvana för förskoleklasser i Lunds kommun

Förra hösten beslutade Sveriges riksdag att ge alla kommuner statliga medel för att främja vattenvana bland barn som går i förskoleklassen. Lunds kommun har valt att använda dessa pengar på två satsningar. Första satsningen sker redan nu till sommaren där Lunds kommun skapar sommarkortet ”Sexåringen”. Detta förmånskort skickas ut till alla förskoleklassbarn i Lunds kommun den 4 juni.

Med ”Sexåringen” kan barnet, med en medföljande vuxen, bada kostnadsfritt hela sommaren på friluftsbaden Genarpsbadet, Sandbybadet, Dalbybadet, Källbybadet och Veberödsbadet. Baden har öppet 16 juni – 19 augusti.

Den andra delen i satsningen är för de barn som börjar i förskoleklass efter sommaren. Denna satsning är ett samarbete mellan barn- och skolförvaltningen samt kultur- och fritidsförvaltningen. Inför hösten kommer förskoleklasser att öva sin vattenvana på Högevall. Barnen kommer att besöka Högevall vid fem tillfällen, tillsammans med deras lärare. Väl på Högevall möts de upp av våra simlärare. Genom bad och lek kommer vattenvana att tränas i en lugn och trygg miljö.

– Vi välkomnar barnen i förskoleklasserna tillsammans med deras lärare. Det är bra att vi kan främja barnens vattenvana redan i tidig ålder. Detta kommer vara en bra grund att stå på för barnen när de sedan ska fokusera på att lära sig simma, säger Thomas Lindhard, enhetschef på Högevall.

Satsningarna kommer innebär nya möjligheter för verksamheten på Högevall. De simkurser som bedrivs på badet i Högevalls regi, från babysim till vuxensim kommer att flyttas över och ge fler möjligheter för föreningar att utöka den egna verksamheten med mer vattentid. Föreningslivet har länge haft önskemål om att få mer vattentid, och får nu helt nya förutsättningar att bedriva sin simundervisning.  

– Samarbetet mellan Lunds kommun och föreningslivet är viktigt för oss på Högevall. Därför känns det bra att vi inte behöver minska utbudet på simundervisning utan lämnar istället över det till föreningslivet. Samtidigt kan vi med dessa förändringar erbjuda fler barn möjligheten att främja deras egen vattenvana och också på sikt öka möjligheten till att fler barn blir simkunniga i Lunds kommun, säger Thomas Lindhard.

Kontaktperson:
Thomas Lindhard, enhetschef Högevall
Kultur- och fritidsförvaltningen
Telefon: 046- 359 48 71
Mail: hogevall@lund.se


Faktaansvarig:    
Ändrad: 2018-05-15