Uppdaterad: Angående frågor rörande Covid-19

6 maj, 2020
Bild för - entre.jpg

Vi har den senaste tiden fått in en del frågor som avser Covid-19. Därför har vi nu sammanställt en FAQ med svar på de vanligaste frågorna.


Öppettider och antalet besökare på Högevall

Varför är simhallen öppen?
Folkhälsomyndigheten har i dagsläget inga rekommendationer att stänga simhallar. Skulle dessa rekommendationer ändras kommer Högevall och Lunds kommun följa detta.

Källor: Folkhälsomyndigheten

Hur är det med utrymme i receptionen?
Tänk på att vi måste fortsatt vara rädda om varandra och då hålla avstånd. Det finns markeringar i golvet och skyltar uppsatta för att underlätta för er besökare att hålla avståndet till varandra. Även om det finns soffor, stolar och bord är det viktigt att vi inte sitter för nära andra sällskap.

Hur kan jag hålla kolla på mitt turnummer?
Du kan hålla kolla på ditt turnummer via displayerna som finns inne i receptionen men vi kompletterar även med två displayer som är synliga i fönsterna från stadsparken och från huvudentrén. Det innebär att ni kan vänta utomhus tills det är er tur.

När det är er tur att gå fram till kassan ber vi er att endast en person i sällskapet kommer fram för att betala och hämta band.

Hur många får simma samtidigt på Högevall?
Regeringen har beslutat att ändra antalet personer för sammankomster och tillställningar från 500 till 50 personer. I detta beslut finns det en rad sammankomster och tillställningar som inte omfattas av förbudet. Bland dessa finns verksamheter i simhallar.

Källa: Polisen

Går det att byta om på Högevall med tanke på det nya allmänna rådet från Folkhälsomyndigheten?
Den 1 april uppdaterade Folkhälsomyndigheten sitt allmänna råd – ”Håll avstånd och ta personligt ansvar” gällande att motverka spridningen av covid-19 och framför allt att skydda de mest sårbara i samhället, riskgrupper och äldre. Här förekommer det allmänna rådet under personligt ansvar att ”på idrottsplatser, badhus, gym och i andra träningslokaler hålla avstånd till varandra och undvika att byta om i allmänna omklädningsrum”.

På Högevall tar vi höjd för detta råd genom att fortsatt ha öppet i alla de omklädningsrum som vi normalt har öppet men i nuläget har vi även de extra omklädningsrummen öppna.  Detta ger besökarna möjligheter till att byta om men ändå hålla ett avstånd mellan varandra. Ska du simma behöver du fortfarande tvätta dig med schampo och tvål. Efter simningen finns det alternativ att antingen duscha innan omklädning eller torka av dig, ta på dig och duscha hemma.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kan jag hålla avstånd inne i äventyret?
Genom skyltning och markering försöker vi underlätta för våra besökare att hålla avståndet till varandra. Lyssna även till våra badvärdar och deras rekommendationer.

Får jag äta mat eller fika under mitt besök?
Precis som tidigare är det tillåtet att ta med sig egen fika till äventyret. Tänk då på att inte ta med glas eller porslin då detta inte är tillåtet av säkerhetsskäl inne i äventyret. Det finns inte heller några möjligheter till att värma mat eller förvara kyld mat.

För tillfället kan vi inte erbjuda mat eller fika från någon servering på Högevall.

För att öka avståndet mellan sällskapen kan bord och stolar vara placerade på annat sätt än normalt. Vi ber er att inte flytta på bord och stolar samt när ni har ätit färdigt tänk på att det kan finnas fler som vill äta och därför går det inte att reservera bordet.

Hygien


Städas Högevall på annat sätt nu i Coronatider?
Det finns redan väl utvecklade städrutiner på Högevall för den dagliga städningen. Bland annat finns det rutiner för morgonstädning (grovstädning), daglig underhållsstädning och städning innan stängning. Förutom dessa rutiner har Högevall infört som extra åtgärd för att motverka smittspridning att samtliga handtag, ledstänger som många tar i desinficeras flera gånger om dagen. Större ytor desinficeras också i större utsträckning.

Källa: Senovic

Har ni höjt klorvärdet i ert bassängvatten?
Högevall har haft kontakt med Folkhälsomyndigheten där vi ställt frågan om vi behöver förändra klorhalten i vattnet, gällande den rådande situationen med coronaviruset. Det besked som vi har fått är att vi ska följa Folkhälsomyndigheternas allmänna råd för bassängbad. I dessa råd framgår det tydligt vilka klorvärden som ska finnas vid en viss temperatur och vid ett visst pH-värde.

Aktiv fri klor för vattentemperatur under 35 °C vid

  • pH 7,2 inte under 0,4 mg Cl2/l vid
  • pH 7,4 inte under 0,5 mg Cl2/l vid
  • pH 7,6 inte under 0,6 mg Cl2/l. 

Aktiv fri klor för vattentemperatur över 35 °C vid

  • pH 7,2 inte under 0,8 mg Cl2/l vid
  • pH 7,4 inte under 0,9 mg Cl2/l vid
  • pH 7,6 inte under 1,0 mg Cl2/l.

 

Lunds kommun följer de nationella myndigheternas rekommendationer och skulle dessa förändras, kommer vi med omedelbar verkan att följa dessa

Källa: Folkhälsomyndigheten


Hur renas vattnet på Högevall?
Vi desinficerar vårt bassängvatten med klor och UV-ljus, som dödar både bakterier och virus.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Uppmaning
Vi vill uppmana alla att följa Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för att skydda dig själv och andra. Dessutom vill vi trycka lite extra på att duscha/tvätta dig ordentligt innan bad.

  • Tvätta dina händer ofta med tvål och varm vatten i minst 20 sekunder. Du kan använda handsprit om det inte finns tvål och vatten i närheten.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk av papper. Då sprids inte viruset till dina händer eller ut i luften till andra människor.
  • Rör inte ansiktet med dina händer.
  • Stanna hemma när du är sjuk – även vid minsta symptom (till exempel när du bara har snuva).

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lunds kommun

Kontakt

Reception: 046-359 52 17
Telefontider höst/vår: Måndag - fredag kl. 08.00 - 11.00. Därutöver svarar vi i telefon i mån av tid. 
Telefontid sommar: Tisdag - torsdag klockan 10.00 - 13.00, därutöver svarar vi i mån av tid. 
Växel: 046-359 50 00

Skicka brev

Lunds kommun

Box 41, 221 00 Lund

E-post

hogevall@lund.se

Besök oss

Högevallsgatan 3, Lund

Organisationsnummer

212000-1132

Tillgänglighetsutlåtande