Varför behöver man duscha före bad?

2 januari, 2020
Bild för - COLOURBOX21569602.jpg

Alla har vi nog någon gång kunnat känna en klordoft när vi kommer hem efter ett besök på ett badhus. Har du funderat på varför? Svaret är ganska enkelt egentligen. En badanläggning använder flera olika reningar för att hålla vattnet rent i alla bassänger.

Det finns ett sandfilter och ett kolfilter som tar upp de stora smutspartiklarna som finns i vattnet (de vi inte kan se med blotta ögat). Förutom detta finns det också ett UV-ljus i reningen som dödar bakterier som finns där. Förutom dessa tre sätt att rena vatten så tillsätts även klor i vattnet som en form av desinficering.

Klorets uppgift är att ”äta upp” den smuts som finns på våra kroppar. När kloret äter smutsen blir det en kemisk reaktion. Det är denna kemiska reaktion som gör att vi luktar och alltså inte kloret i sig.

Det finns faktiskt ett väldigt enkelt sätt för att slippa lukta klor när du har besökt ett badhus – nämligen att duscha före du går i en bassäng. Med duscha menar vi att du ska tvätta dig noga med tvål och schampo.

På detta sätt kan vi få bort smuts som svett (urinämnen), parfymer, hårprodukter och andra goa saker som kan reagera med vattnet. När du har en ren kropp och sedan går i vattnet finns det inget som kloret kan äta på. Detta innebär också att vi inte behöver tillsätta lika mycket klor vid reningen.

Slipper vi tillsätta extra klor innebär det att:

  • Vi får bättre arbetsmiljö för våra badvärdar och simlärare.
  • Medlemmar i föreningarna som håller på med vattenidrott mår bättre. 
  • Tränarna i vattensporter mår bättre.
  • Lärarna som följer med eleverna till skolsim mår bättre.
  • Eleverna som simmar mår bättre.
  • Miljön mår bättre.

Med andra ord bara fördelar – eller hur?

Handen på hjärtat, hur lång tid tar det att duscha noga? Dessutom behöver du faktiskt inte duscha av dig med tvål och schampo efter ditt bassängbesök. Istället kan du bara skölja av dig, torka dig, smörja in dig med hudkräm och sedan gå hem utan att lukta klor. Smart va?

Är du redo att hjälpa till? Tänkte väl det.

Tack på förhand!

 

Bilden kommer från Colorbox. 

Lunds kommun

Kontakt

Reception: 046-359 52 17
Telefontider: Måndag - fredag kl. 08.00 - 11.00. Därutöver svarar vi i telefon i mån av tid. Tiderna gäller under höst- och vårtermin.
Växel: 046-359 50 00

Skicka brev

Lunds kommun

Box 41, 221 00 Lund

E-post

hogevall@lund.se

Besök oss

Högevallsgatan 3, Lund

Organisationsnummer

212000-1132